AME op bezoek bij Heineken

Op donderdag 12 september kregen wij de bijzondere gelegenheid om een kijkje te nemen in de wereld van Heineken. Tijdens een inspirerend bedrijfsbezoek kregen we inzicht in zowel de technische complexiteit als het vakmanschap achter het brouwproces van één van de meest iconische biermerken ter wereld.

Bij aankomst werden we verwelkomd door gids Peter, een gepensioneerde brouwer met 44 jaar ervaring bij Heineken. Aan de hand van zijn kennis en passie nam hij ons mee langs de belangrijkste onderdelen van de brouwerij, te beginnen met het nieuwe gedeelte van de fabriek. Hier staan imposante brouwketels waar jaarlijks maar liefst 7 miljoen hectoliter bier wordt geproduceerd. Daarnaast kregen we de unieke kans om een blik te werpen in de controlekamer, waar de processen op nauwkeurige wijze worden gemonitord.

De tour bracht ons ook naar het hart van de brouwerij: de ruimte met indrukwekkende koperen ketels. Terwijl Peter vertelde over de traditionele technieken die vroeger werden gebruikt, raakte hij vaak in gesprek over de uitdagingen die hij in zijn jonge jaren had als het aankwam op het reinigen van deze grote ketels. Voor velen van ons was het een fascinerend inzicht in hoe technologie zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Een ander hoogtepunt van de rondleiding was het bezoek aan de afvul- en verpakkingslijnen, waar het bier in fusten, blikken en flesjes wordt gedaan, en vervolgens klaar wordt gemaakt voor transport. Vanaf een hoger gelegen loopbrug hadden we perfect zicht op de volautomatische processen die aan de basis staan van Heineken’s wereldwijde distributie.

Tot slot bezochten we de beroemde bruine kroeg van de brouwerij, waar we onder het genot van een vers getapt biertje en een bittergarnituur onze ervaringen van de dag deelden. Het bedrijfsbezoek was niet alleen leerzaam, maar vooral ook een unieke gelegenheid om de connectie tussen technologie, werktuigbouwkunde en vakmanschap van dichtbij te ervaren.

Wil jij ook werken aan uitdagende technische projecten en deel uitmaken van ons team? Bekijk onze vacatures en ontdek hoe jij jouw werktuigbouwkundige kennis kunt inzetten bij ons ingenieursbureau.